Gratis vzorčki ob vsakem naročilu
Gratis poštnina pri nakupu nad 30€

Zaščita in nega kože v hladnejših dneh

08.10.15

Certifikati
Zima je za našo kožo naporen letni čas. Med prazniki, prazničnimi zabavami in pojedinami ter sočasnih zimskih klimatskih pogojih in ogrevanjem bivalnih prostorov je težko ohraniti lepo sijočo polt.
V mrzlem vremenu, koža odigra bistveno funkcijo termoregulatorja in bariere pred zunanjimi dejavniki, pri tem pa posledično postane suha, občutljiva in pordela.
Iz fizikalnega, kemijskega in biološkega vidika, naša koža tvori obrambo pred zunanjimi agresijami. Ko pade temperatura, je naša koža izpostavljena hladnejšim temperaturam, od telesne temperature, ki jo telo stalno ohranja pri približno 37° C.
Posledično, ko postane premrzlo za vzdrževanje telesne temperature po celem telesu, se telo odzove tako, da telesno temperatura najprej zmanjša na "obrobnih regijah", zato mraz najprej občutimo v nogah , rokah, nosu in ušesih.
Mikrocirkulacijo upočasni zaznavanje nizkih temperaturah, zato se pretok krvi v koži zmanjša.
Pri nizkih zunanjih temperaturah se koža skrči in tako z zmanjšanjem površine zmanjša izgubo toplote. Nastane "kurja polt". Najprej se kapilare razširijo, da lahko več krvi ogreje kožo. Koža postane rdeča. Ob močnejšem hladu se skrčijo žile. Na tak način je mogoče ohraniti vsaj notranjo telesno temperaturo. To prepoznamo po bledi koži in modrikasto obarvanih ustnicah.
Poleg tega se z nenadnimi spremembami temperature in izmenjajočim se suhim ter vlažnim zimskim zrakom poslabša zaščitni hidrolipidni film kože. Koža postane bolj nagnjena k dehidraciji in pospešenemu staranju.
Ko postane naša koža neprijetno napeta in izgubi svojo elastičnost. potrebuje razvajajočo nego, ki jo nahrani in pomiri.
Ponujamo vam nekaj nasvetov za zaščito vaše kože pred temperaturnimi spremembami in zimo.

Obraz

Preklop iz vročega na hladno in obratno stopnjuje razširjanje kapilar na koži in povzroči pordelost. Tako koža sproži klic v sili,in se prilagaja zahtevam zime.

Čiščenje

Tako kot v preostalih letnih časih je tudi pozimi redno čiščenje kože zelo pomemben dejavnik pri njeni negi. Pozimi je za omejitev agresije na kožo za nego obraza priporočljivo uporabiti kremasto mleko ali olje, bogato z lipidi, za samo čiščenje pa čistilno micelarno vodo.
Priporočamo:

Piling in maska

Za pospešitev mikrocirkulacije in zagotovitavljanje oksigenacije kapilar enkrat tedensko opravite temeljit a nežen piling. S tem odstranite odmrle kožne celice in prebudite razvoj novih celic. Piling prav tako pospeši absorbcijo vlažilcev a mora biti narejen nežno. Izogibajte se agresivnemu ali preveč pogostem pilingu, nežna  masaža je dovolj za odstranitev odmrlih celic.
Enkrat tedensko naredite regenerativno masko za takojšnjo povrnitev sijaja kože.
Priporočamo:

Vlaženje

Da vaša koža ostane mehka in gladka tudi v zimskem času, se odločite za bolj hranljive in koncentrirane vlažilne kreme ter jih začnite uporabljati že pred prvim mrazom in to ne glede na tip kože.

Normalna do mešana koža

Normalna do mešana koža seveda občuti temperaturne spremembe, vendar ob tem trpi veliko manj kot na primer  občutljiva koža. Ne glede na to takoj, ko pade temperatura, mraz napade lipidni film kože zato se odločite za bogatejšo kremo kot je vaša običajna krema in vaša koža bo zaščitena pred zimo.

Priporočamo:

Občutljiva ali suha koža

Je bolj ranljiva, občutljiva koža neposredno in precej bolj čuti temperaturne spremembe. Pojavlja se mravljinčenje in "zategovanje" na občutljivi koži se pogosto pojavljajo tudi majhni izpuščaji, predvsem na čelu in licih.
Da bi jo zaščitili se moramo osredotočiti na zaščitno in izravnalno, s hranili bogato nego.

Priporočamo:

Mastna koža

Običajno se mastna koža sooča s čezmernim izločanjem sebuma, vendar se v zimskem času njegova proizvodnja upočasni, kar povzroči neravnovesje kože. Zato je v mrzlem vremenu, hranilna nega zelo pomembna tudi za mastno kožo, čeprav je manj občutljiva na neprijetnosti zime.
Priporočamo:

Odrasla koža

Po 45. letu se pojavijo spremembe hormonskega sistema, obnova celic se upočasni in to disfunkcijo je moč videti neposredno na obrazu s tanjšo kožo, ki hitreje dehidrira in postane suha.
Da bi zagotovili omejitev izgube lipidov v naši koži, moramo za nego obraza uporabiti visoko hranljivo nego, ki bo zagotovila optimalno vlaženje. Ta nasvet velja še posebej v zimskem času, ko je treba storiti več, za ohranitev mladostnega videza kože z bogato in hranljivo nego, ki ustvari zaščitni sloj na površini kože.
Priporočamo:

Telo

Pri tuširanju ali v kopeli ne uporabljajte prevroče vode saj vodna para in vročina razgrajujeta zaščitni lipidni film kože kar vodi k izgubi njene vlažnosti. Pomembno je tudi skrajšati čas kopeli. Po tuširanju nanesite vlažilno nego saj, ko je koža vlažna hitreje in lažje vpija vlažilce.
Priporočamo:

Roke

Naše roke so prve "žrtve" mraza. Njihova koža je tanka in krhka, z malo lojnicami. Da bi preprečili dehidracijo in suhost moramo:
- po umivanju temeljito obrisati roke
- nadeti rokavice, še preden gremo iz stanovanja in ne ko smo že zunaj, da jih bolje zaščitimo pred mrazom in vetrom
- dvakrat dnevno uporabljati vlažilno kremo bogato z rastlinskimi olji in voski
Naši nohti prav tako trpijo zaradi mraza, zato je priporočljivo zvečer pred spanjem uporabiti kremo ali masažno olje za nohte in obnohtno kožico.
Priporočamo:
 
Ampak ne pozabite, da se skrb za lepo kožo začne v kuhinji tako da pazite na prehrano (esencialne maščobne kisline, ribe, oreščki...) in popijte vsaj 1,5 litra vode na dan tudi če niste žejni .
 
 
objavil

Centella Slovenija