Gratis vzorčki ob vsakem naročilu
Gratis poštnina pri nakupu nad 30€

Šipek

05.05.16

Šipek
Šipek ali divja roža se v kozmetičnih izdelkih uporablja predvsem zaradi velikega števila hranilnih snovi, ki koži zagotavljajo elastičnost, saj vitamin C ščiti kožo pred delovanjem toksičnih radikalov in posledično proti staranju, vitamin A pa nevtralizira proste radikale in pospešuje regeneracijo celičnih struktur saj spodbuja tvorbo elastinskega tkiva in kolagena.

O šipku

Šipek (latinsko Rosa canina) imenovan tudi divja roža, muškatna vrtnica ali pasja roža, je od 1 do 3 m visok grm, z rožnato belimi cvetovi, ki v maju cvetijo, v septembru pa plodovi dozorijo.  Najdemo ga na gozdnih obronkih, predvsem pa po suhih travnikih in pašnikih. Zahteva dobro zemljo in veliko sonca.

Šipkovi cvetovi

Bogata hranilna sestava

Plodovi vsebujejo veliko vitamina C (poleg črnega ribeza je šipek njegov najbogatejši naravni vir), jabolčne, citronske, jantarjeve in fosforne kisline ter oranžno rumeno eterično olje.  Vsebuje še invertni sladkor, saharozo, pentosan, vitamin E. dekstrin, lignin, kremenčevo kislino, železo, aluminij in vanilin, ki daje zdrobljenim semenom prijeten vonj.
Šipek, ki raste na vlažnih, hladnejših območjih, vsebuje več vitamina C, medtem ko ima šipek v suhih, toplih krajih več sladkorja.

Šipkova posebnost je, da se pri kuhanju (10 minut) količina C vitamina celo poveča. Dobro pa je tudi vedeti, da se po enem letu ohrani le še 1/4 prvotne vsebnosti vitamina C, zato je pomembno, da zalogo šipka vsako leto obnovimo.

Uporaba šipka

V ljudskem zdravilstvu so šipkovi plodovi dopolnilno zdravilo pri pomanjkanju vitamina C. Uporablja se proti spomladanski utrujenosti, mlahavosti, bledici ter zveča odpornost, prepreči in zdravi prehlad, gripo in druge bolezni z vročico, pomaga pa tudi ob krvavečih dlesnih. Koristi slabokrvnim nosečnicam in doječim materam ter odpravlja utrujenost in splošno oslabelost.

Šipkova semena se v ljudskem zdravilstvu uporabljajo za pospeševanje izločanja seča, brez draženja ledvic.;Povečano izločanje seča čisti kri in preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov, peska in odlaganje soli sečne kisline.

Lubje korenine se je včasih uporabljalo proti ugrizu pobesnelih psov zato tudi ime Pasja roža.

Šipek vsebuje sestavine, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno ter sodelujejo pri naravni obnovi sklepnega hrustanca ter tako omogočajo boljšo gibljivost sklepov.

V fitomedicini je šipek sestavina pripravkov za ledvice in mehur ter krepilnih sredstev.

Šipek v naravni in organski kozmetiki Centella

Šipek ali muškatna vrtnica je zaradi svojih posebnosti zaščitni znak linije Hydraflore ki je zaradi svoje nežnosti namenjena negi občutljive kože ter priporočljiva nega za nosečnice, doječe ženske in za otroke.

Kolekcija za občutljivo kožo

objavil

Centella Slovenija