Gratis vzorčki ob vsakem naročilu
Gratis poštnina pri nakupu nad 30€

Rastlinska olja in kozmetika

17.03.16

Arganovo olje

Rastlinska olja so maščobne snovi pridobljene iz oljnice, to je rastline katere semena, oreščki ali sadje vsebujejo lipide. Rastlinsko olje se imenuje tudi 'macerat'. Vsa olja so sestavljena iz različnih razmerij, treh vrst maščobnih kislin: nasičenih, mononenasičenih in polinenasičenih. Razvrščena so v skladu s prevladujočimi maščobnimi kislinami.

Tehnike pridobivanja rastlinskega olja

Poznamo dva načina pridobivanja rastlinskega olja, prvi ohranja naravno stanje olja drugi pa omogoča boljše rezultate:

1. Mehanski in hidravlični tlak
To je najstarejša metoda, ki daje olje najbližje svojem naravnem stanju. Semena in plodove se zdrobi in nato stisne mrzle ali rahlo segrete. Olje se nato enostavno filtrira ali centrifugira, da se odstrani delce in ostane samo olje.

2. Ekstrakcija s kemičnimi topili 
Materiali so zdrobljeni, ogreti s paro in nato pomešani v topilo (običajno heksan) v katero se olje izloči. Topilo se potem loči od olja z destilacijo nato pa je izpostavljeno različnim stopnjam postopka prečiščevanja. To je metoda, ki omogoča največjo količino olja, ampak je kakovost olja slabša in uporabljena so topila.

Rastlinska olja in kozmetika

Rastlinska olja so ena izmed pomembnejših sestavin naravne kozmetike. Za razliko od inertnih silikonov in mineralnih olj, ki se uporabljajo v konvencionalni kozmetični industriji, imajo rastlinska olja svoje lastnosti ter večjo afiniteto s kožo.
Rastlinska olja dajejo gladkost in mehkobo, ki je potrebna za penetracijo aromatskih molekul in podpirajo, dopolnjujejo ter krepijo delovanje eteričnih olj.

Olja za vse vrste in nege kože

Vsa rastlinska olja naravno vsebujejo antioksidante, več ali manj v velikih količinah. Antioksidanti so spojine, ki varujejo telesne celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. To so zelo reaktivne molekule, ki so vključene v proces staranja. Dodajanje antioksidanta koži je koristno saj odloži pojav znakov staranja.

Druge lastnosti rastlinskih olj so odvisne od rastlin iz katerih izhajajo. Njihove kreposti so neomejena lepota in njihova široka uporabnost:
- hranila za lase in nohte (ricinusovo, kokosovo, arganovo olje )
- regulirajo izločanje loja (lešnikovo, jojobino olje ..)
- nega suhe kože (kamilično, bombaževo, sezamovo olje...)
- popravilo poškodovane kože (olje sladkega mandlja, Baobab olje, konopljino olje...)
- čiščenje mastne kože (olje črne kumine, lovorjevo olje...)
- zaščita kože pred soncem (olje morske krhlike, olje puščavske opuncije ...)
. za boj proti znakom staranja (olje dvoletnega svetlina, pšeničnih kalčkov ...)

Rastlinska olja v izdelkih Centella

Organska (ekološka)  rastlinska olja

Vsa rastlinska olja, ki jih v EV.ROIG Laboratorijih uporabljajo, razen olja pšeničnih kalčkov so certificirana kot organska in so pod nadzorom ECOCERT-a, kar pomeni, da so pridobljena iz rastlin iz ekološke 'zelene' pridelave brez uporabe pesticidov ali umetnih gnojil.
Rastlinska olja zagotavljajo visoko kakovostne izdelke, bogate z maščobnimi kislinami in vitamini. Rastlinska olja, pridobljena iz tradicionalnega kmetijstva so resnično manj "čista", saj se kemični postopki, ki so jim rastline podvržene ponavadi prenesejo v lipidni del le-te in tako končajo v olju.
Uporaba rastlinskih olj zajamčeno brez nečistoč nam je omogočila oblikovati linijo izdelkov za občutljivo in nežno kožo z rastlinskim oljem šipka.

Nega občutljive kože

Deviško olje in prvo hladno stiskanje

Rastlinska olja, ki jih Centella uporablja so pridobljena s prvim hladnim stiskanjem, to pomeni, da je olje pridobljeno po prvem mehanskem hladnem stiskanju. Nekatera olja, ki se uporabljajo v formulah EV.ROIG laboratorijev se imenujejo tudi 'deviško olje' to so rastlinska olja iz enega samega semena ali posamezne vrste ploda in pridobljena z mehanično metodo, popolnoma brez dodajanja kemikalij.

Rastlinska olja pridobljena iz organske pravične trgovine

V laboratorijih Roig uporabljamo rastlinsko olje, ki izvira iz organske pravične trgovine, v skladu s certificiranim standardom ECOCERT ESR. Certifikat zagotavlja jamstvo za proizvajalca in procesorje različnih naravnih sestavin. Vsako izmed različnih olj, ki jih uporabljamo, je predmet lastnega projekta za socialni napredek ter ekološki in gospodarski  razvoj.
Tako nam formulacija Centella in Hydraflore izdelkov omogoča podporo več tržnih poti rastlinskih olj:
-  Argan (Maroko)
-  Baobab (Mali) 
-  Sezam (Mali) 
-  Lešniki (Turčija) 
-  Karite (Mali)

objavil

Centella Slovenija