Gratis vzorčki ob vsakem naročilu
Gratis poštnina pri nakupu nad 30€

Organska pravična kozmetika

19.09.15

Certifikati

Naravna in organska kozmetika je zelo priljubljena že vrsto let, prav tako so dobro znane njene lastnosti. Dosti manj pa poznamo in vemo o tako imenovani "pravični" kozmetiki.Tovrstni kozmetični tretmaji, sicer pogosto malce dražji, zagotavljajo spoštovanje okolja, boljše življenjske razmere malih proizvajalcev surovin ter delitev in ohranjanje tradicije. 

Certifikacija

Obstaja več certifikacij za pravično in etično kozmetiko. Med najbolj priznane in poznane med uporabniki kakovostne kozmetike spada Ecoert ESR – Equitable, Solidaire, Responsable (pravično, solidarno in odgovorno), razvit v letu 2007, v posvetovanju in ob sodelovanju s predstavniki sektorja: proizvajalci surovin, proizvajalci kozmetike, dobavitelji, distributerji in potrošniki.
Tako so socialni, ekonomski in okoljski kriteriji pod strogim nadzorom skozi celotno verigo. Certifikacija s strani Ecocert-a zagotovi preglednost proizvodov in njihove kakovosti, tako v organskem sektorju kot tudi v sektorju pravične trgovine..

Kaj ta certifikat zagotavlja proizvajalcem v sektorju pravične trgovine?

Organski pravični pristop zagotavlja jamstva za proizvajalce in predelovalce različnih surovin. Proizvajalci, ki se ukvarjajo z biološkim pravičnim pristopom se lahko povezujejo v združenja ali zadruge. Nato večinoma svojo kmetijsko proizvodnjo prodajo zasebnim podjetjem in pri tem pogosto pridobijo njihovo tehnično in finančno podporo.
Ta združenja in zadruge zaposlenim zagotavljajo tako ustrezne delovne pogoje kot tudi ustrezno plačilo za njihovo delo.

Zaveze med kupci in proizvajalci so vzajemne in temeljijo na spoštovanju človeka in njegovega dela.
Zagotovljene so:
- Najnižje cene (izračunan v skladu s proizvodnimi stroški)
- Obseg proizvodnje
- Trajnost partnerstva (najmanj 3 leta)

Projekt pravične proizvodne verige je zastavljen na daljše časovno obdobje, da zadosti potrebam proizvajalcev in omogoči resno zavezanost socialnemu in ekološkemu napredku, obenem pa kupcem zagotavlja varnost, preglednost in kakovost dobav.
Ti programi med drugim pomagajo stabilizirati cene nekaterih surovin (lešnikovo olje, sezamovo olje, karitejevo maslo...) in s tem na dolgi rok omogočajo preživetje malih kmetov in njihovih družin.

ECOCERT ESR jamstva za potrošnike

Oznaka "ECOCERT équitable" temelji na spoštovanju standardov ESR Equitable, Solidaire, Responsable (pravično, solidarno in odgovorno) in je predmet letne revizije.
Vse to potrošnikom zagotavlja naslednja jamstva:
- Najmanj 5% vseh sestavin v formuli kozmetične nege izhaja iz pravične trgovine
- Nesporno kakovost surovin, ki se uporabljajo v kozmetičnih formulah
- Zavezo k družbeni odgovornosti in zdravju ljudi
- Zavezanost k spoštovanju okolja

Oznaka BIO Equitable in laboratoriji E.V. ROIG

Od leta 2011 so E.V. Roig laboratoriji angažirani v organskem pravičnem pristopu za pridobivanje certifikata 'pravične trgovine' v skladu z ECOCERT ESR. Do danes je že trideset izdelkov blagovne znamke Centella in Hydraflore pridobilo certifikat BIO Equitable potrjen s strani ECOERT-a. Med njimi so:

Odstranjevalec ličil Bio
Serum kafrina sinergija
BioSerum dnevni regenerativni Bio
Serum intenzivna nega proti gubam Bio
Maska vlažilna kremna Bio - Makadamija
Eliksir lepote Bio - olje za obraz in telo
Še več certificiranih izdelkov najdete tukaj.
objavil

Centella Slovenija