Gratis vzorčki ob vsakem naročilu
Gratis poštnina pri nakupu nad 30€

Občutljiva koža

15.01.16

Občutljiva koža
Za razliko od klasičnihi tipov kože kot so suha, mastna in mešana, občutljivo kožo ne označujemo kot vrsto pač pa kot stanje kože. Občutljiva koža je vse pogostejši spremljevalni pojav vsem vrstam kož, kar pomeni, da lahko nastane pri vseh starostnih skupinah in pri vseh tipih kož.

Pojavi se, ko je naravna funkcija bariere kože oslabljena, kar pozvroči izgubo vode in omogoči prodiranje dražečih snovi. Simptome dodatno poslabšajo dejavniki, katerim je koža obraza najbolj izpostavljena, od sonca, vremenskih razmer do določenih sestavin v kozmetičnih in čistilnih izdelkih.

Več kot 2/3 evropskih žensk meni, da je njihova koža zelo občutljiva, vendar ima samo 12 % teh žensk prirojeno občutljivo kožo. Običajno so to ženske svetlih ali rdečih las, izrazito svetlopolte in modrih ali zelenih oči. Njihova koža že sama proizvaja zelo malo maščobe, ima tudi tanjšo roženo plast in zelo malo zaščitnega pigmenta. Zaradi vsega tega je še bolj izpostavljena tako zunanjim dražljajem kot tudi notranjim stresom.Večinoma pa do pojava občutljive kože pride šele z leti.

Simptomi občutljive kože

Na njej se najprej pojavi rdečica, ki je eden vidnejših znakov razdraženosti kože, na spremembe pa opozarjajo tudi pordelost, zategovanje, pikanje, srbenje, luščenje in občutek vročine.
Občutljiva koža se odziva na vse zunanje dražljaje in duševni stres. Govorimo torej o hiperreaktivnosti ali nižanju praga tolerance do dejavnikov, ki jih normalna koža sicer dobro prenaša.

Razlogi za občutljivost kože se skrivajo v različnih dejavnikih, ki so lahko bodisi izolirani ali kombinirani. Ti dejavniki so lahko:

1. Okoljskega izvora. Veter, pretirano izpostavljanje soncu, suh zrak, mraz ali onesnaženost lahko povzročijo zbadanje ali pekoč občutek na koži.
2. Žilnega izvora Povezani s krhkostjo žilnih sten zaradi nekaterih zunanjih dejavnikov, kot so uživanje začinjene hrane in pitje alkohola.
3. Kontaktnega izvora. Kožne reakcije se lahko sprožijo z uporabo snovi ali izdelka z vsebnostjo sestavin, ki jih koža slabo prenaša. Že neustrezno čiščenje z uporabo agresivnih mil in čistilnih izdelkov je mnogokrat vzrok za občutljivo kožo.
4. Atopičnega izvora. Koža, ki trpi za atopičnim ekcemom je nagnjena k hiperreaktivnosti..

Nega občutljive kože

Za čiščenje in hranjenje občutljive kože je najbolj varno uporabljati izdelke sestavljene iz nežnih čistilnih sredstev, lahkih olj in pomirjajočih aktivnih sredstev, kot so naprimer nekateri rastlinski izvlečki. Čiščenje naj se vedno konča z uporabo obrazne vode ali hranljivega tonika, ki ga ni treba izpirati. Trda voda iz pipe, ki pogosto vsebuje veliko apnenca, lahko namreč prodre skozi zaščitno pregrado povrhnjice ter kožo izsuši in razdraži. Na koncu nanesite tanek sloj kreme z učinkovinami za občutljivo kožo. Dnevna krema naj bo lahka in čim bolj vlažilna.

V E. V. ROIG laboratorijih so za popolno nego občutljive kože izdelali posebno certificirano naravno in ekološko negovalno linijo Hydraflore muškatna vrtnica (šipek). Celotna linija izdelkov Hydraflore šipek je formulirana brez eteričnih olj, alkohola ali alergenov da ustreza tudi občutljivi koži nosečnic in otrok.

Hydraflore

Izdelki za nego občutljive kože Hydraflore kožo pomirjajo, jo oskrbijo z vlago in zmanjšajo rdečico, saj zavirajo sproščanje celičnih posrednikov, krivcev za nastanek vnetja.

objavil

Centella Slovenija