Gratis vzorčki ob vsakem naročilu
Gratis poštnina pri nakupu nad 30€

Karitejevo maslo

11.12.16

Karitejevo maslo

Karitejevo maslo pridobivajo iz oreščkov afriškega drevesa karite, ki je sestavni del podeželske kulture prebivalcev Afrike. Njim karite pomeni življenje saj plodove tega drevesa, afriški domorodci v obliki masla že stoletja uporabljajo kot hrano, zdravilo, zaščito pred škodljivimi vremenskimi vplivi in za splošno nego kože.

O rastlini

Drevo karite, iz katerega afriške ženske tradicionalno pridelujejo karitejevo maslo, domuje v Zahodni Afriki, njegova prisotnost pa že dolga tisočletja pomaga ohranjati krhke ekosisteme v polsušnih predelih Afrike in je bistvenega pomena za gospodarstvo nekaterih najrevnejših območij tega dela sveta.
Drevo zraste v višino do 20 m, z močno razvejanim vejevjem in gostimi listi. Poznano tudi pod drugimi imeni, med katerimi je tudi sé, ki izhaja iz Malija po jeziku Bamana. Od tu izvira tudi zelo razširjeno angleško ime "shea butter".
Karite (afriška beseda, ki pomeni življenje) raste zelo počasi, njegov obstoj v mladosti pa ogrožajo požari, živali in tudi potrebe ljudi po kurjavi in oglju. Če preživi vse te nevarnosti, njihova življenjska doba traja okoli 200 let, svoje (za življenje pomembne) plodove pa rojeva po 30-em letu svoje starosti.

Karitejevo drevo

Karitejevo maslo

Afrriške ženske ga pridobivajo iz karitejevih oreščkov, ki jih najprej strejo, zmeljejo in malce popražijo na odprtem ognju, nakar sredica med mešanjem v vroči vodi, izloči olje. Uporablja se že tisočletja in je zaradi svoje neverjetne sposobnosti zaščite, zdravljenja in vlaženja kože močno cenjeno po celem svetu.
Obstajajo zgodovinski zapisi, da je karitejevo maslo za ohranjanje svoje lepote redno uporabljala celo večno mlada egipčanska kraljica Kleopatra,  ki se brez velikih loncev, napolnjenih s karitejevim maslom, nikoli ni podala na potovanja po vročih egiptovskih puščavah.

Ročno trenje oreščkov

Uporaba karitejevega masla

V tradicionalni uporabi v Afriki, ga uporabljajo, kot olje za kuhanje, izdelavo sveč, za nego kože in las, ter za pripravo zdravilnih mazil. V določenih predelih ga uporabljajo tudi kot losjon za zaščito pred sončnimi žarki, saj naj bi imel naravni zaščitni faktor do SPF 4.

Izven Afrike se karitejevo maslo uporablja predvsem v kozmetiki. Zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin, nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin s trigliceridi, provitamina A, vitamina E in alantoina je idealno za nego suhe in zrele kože. Kožo vlaži in ji vrača elastičnost. Učinkuje blago antibakterijsko in je izredno uspešno pri regeneriranju kožnih celic. Blaži tudi manjša vnetja kože, pomaga pa celo pri zdravljenju brazgotin.
Je nepogrešljiva sestavina vlažilnih oz. regenerativnih krem, losjonov, gelov in pripravkov za nego las. Zelo popularno je tudi za izdelavo mil saj ima odlično lastnost, da po procesu omiljenja v milu pusti del olja neumiljenega.

Karitejevo maslo v kozmetiki Centella

Zaradi njegove neverjetne sestave in učinkov, ki izhajajo iz nje je karitejevo maslo nenadomestljiva sestavina certificirano naravnih in ekoloških izdelkov priznane in cenjene francoske kozmetike Centella. Karitejevo maslo, ki ga za proizvodnjo le-te uporabljajo, izhaja izključno iz ekološkega kmetovanja in je pridobljeno po načelu  pravične trgovine, njegovo poreklo pa je Burkina Faso.
Izdelki s karitejevim maslom
objavil

Centella Slovenija