Gratis vzorčki ob vsakem naročilu
Gratis poštnina pri nakupu nad 30€

Čudežni sezam

Čudežni sezam

21.05.17

Sezam

Sezam (Sesamum Indicum) velja za eno najstarejših začimb na svetu in zagotovo najstarejšo rastlino, ki so jo vzgajali z namenom pridobivanja olja. V državah, kjer so že pred tisočletji gojili sezam, so že davno prepoznali njegove zdravilne lastnosti, ki izhajajo iz njegove sestave učinkovin, uvrščali pa so ga tudi v prehrano, ki upočasnjuje staranje.

O sezamu

Sezam (Sesamum Indicum) predstavlja skupno ime za kakšnih 15 rastlinskih vrst, katerih prvotni domovini sta Afrika in Azija. V komercialne namene gojene sezamove rastline v 3 do 6 mesecih dosežejo višino približno 2 m. Cvetovi zvončaste oblike so beli ali rahlo vijolični in se razvijejo v 60 do 75 dneh po sajenju ter cvetijo od julija do septembra, ko se rastline porežejo in posušijo. Po sušenju, se kapsule semen odprejo in semena s tresenjem rastline zlahka izpadejo. V osnovi poznamo dve vrsti sezama, črni (temnejši) in beli (svetlejši). Črni sezam je praoblika sezama in izvira iz Azije. V sestavi med belim in črnim sezamom praktično ni velike razlike, v črnem je le nekoliko višja vrednost kalcija.
Sezamovo seme vsebuje do 25% beljakovin, 45 do 60% maščob, 9 do 16% ogljikovih hidratov in do 3% vlaknin. Vsebuje aminokisline v velikih količinah zlasti metionin in triptofan, ki sta pomembni za delovanje jeter, ledvic in presnovo vitaminov.

Strok nesušenega sezama

Sezamovo olje

Glavnina pridelave sezamovih semen je namenjena pridobivanju sezamovega olja. Rumenkasto olje, ki ga pridobivamo iz sezamovih semen, po svoji zdravilni in kulinarični vrednosti slovi že zelo dolgo. V ljudskem zdravilstvu se uporablja za preprečevanje ali lajšanje različnih vrst tegob, kot so: migrena, osteoporoza, nespečnost, visok krvni tlak, bolečine v sklepih, akne,...Sezamovo olje je zelo obstojno, kar je posledia naravnih antioksidantov, ki jih vsebuje.
Že dolgo je znano, da ima sezamovo olje, ki ga pridobivamo iz sezamovih semen, lepotno moč in ga zato s pridom vse bolj uporablja tudi kozmetična industrija. Sezam je namreč bogat z antioksidanti in cinkom, ki je zelo pomemben gradnik kolagena, iz kože črpa strupe, jo očisti mozoljev in ogrcev ter briše pigmentne madeže.
Protivnetne in protibakterijske učinkovine, maščobne kisline, vitamini E, B-kompleks in D ter minerali, kot so mangan, magnezij in kalcij, v tej "čudežni" tekočini preganjajo mozolje in izpuščaje, pomagajo pa tudi pri celjenju ran, saj pospešujejo prekrvitev in spodbujajo obnovo tkiv. Sezamovo olje je tudi naravna zaščita pred škodljivimi UV sončnimi žarki, saj jih kar 25% odbije.

Sezamovo olje 

Sezamovo olje v kozmetiki Centella

Sezamovo olje, ki ga v francoskem E.V. Roig laboratoriju uporabljajo za izdelavo certificirano naravne in ekološke kozmetike Centella in Hydraflore je z namenom ohraniti pozitivne učinkovine v njem, pridobljeno izključno s procesom hladnega stiskanja semen. Njegovo poreklo je Mali in je pridobljeno po načelih pravične trgovine (fair trade). 
Je ena izmed glavnih sestavin naše kreme in olja za sončenje ter prav tako nepogrešljiva sestavina naših izdelkov namenjenih boju proti učinkom staranja kože.

Sezamovo olje v naravni kozmetiki Centella

objavil

Centella Slovenija

Prijavite se na novičke!
Ob prijavi prejmete 10% popust na en nakup.
Coupon: